Ολα τα μυστικά για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Οι επαφές και ζυμώσεις, άλλωστε, τόσο από τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για προσέγγιση προβεβλημένων ομογενών υποψηφίων έχουν ξεκινήσει από καιρό.

Σ

το κομματικό παρασκήνιο η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας έχει ήδη ξεκινήσει, έστω κι αν η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των πολιτικών αρχηγών και, ακόμη περισσότερο, πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που θα κλείσει τελευταίο, όταν η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές κάλπες του 2023 θα έχει ανοίξει κι επισήμως. Οι συζητήσεις, ωστόσο, έχουν φουντώσει, όχι μόνον λόγω της κρισιμότητας του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου που αποτελεί τη βιτρίνα των κομμάτων, αλλά και γιατί από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο κατάλογος των εκλεγμένων βουλευτών Επικρατείας διευρύνεται (από 12 σε 15 έδρες) με την εκλογή και εκπροσώπων της ομογένειας.

Στη βάση αυτή και με δεδομένο ότι, ως είθισται, ελάχιστες εκλόγιμες θέσεις βουλευτών Επικρατείας θα παραμείνουν στα ίδια χέρια, οι νέες επιλογές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτούν ένα άνοιγμα των κομμάτων και στις ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας νέους πρωταγωνιστές.

Οι επαφές και ζυμώσεις, άλλωστε, τόσο από τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για προσέγγιση προβεβλημένων ομογενών υποψηφίων έχουν ξεκινήσει από καιρό. Πρωτίστως, όμως, οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών για τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας θα σηματοδοτήσουν και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα κόμματά τους. Το δικό τους μήνυμα είτε για τον στόχο της διεύρυνσης και ενός ανοίγματος στην κοινωνία είτε για τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, θα αποτυπωθεί με τις επιλογές τους για τη λίστα Επικρατείας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συμβολισμοί, εξέλιξη και διεύρυνση σε ειδικά κοινά.

Της Ελένης Ευαγγελοδήμου

Στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εκλογικός στόχος είναι η μονοκομματική, πλην «όχι μονολιθική», κυβέρνηση ΝΔ στέκονται τα γαλάζια στελέχη, όσο προσπαθούν να λύσουν τα μυστικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ και ειδικά του Επικρατείας. Πέρα από τους συμβολισμούς που θα επιχειρηθούν με τη συγκεκριμένη λίστα 15 προσώπων (οι τρεις εκπρόσωποι της ομογένειας), πηγές που γνωρίζουν τον πρωθυπουργικό τρόπο σκέψης εκτιμούν ότι το κυρίαρχο στίγμα θα είναι εκείνο της εξέλιξης.

Μπορεί αυτό να μην αποτυπωθεί στις επιλογές υποψηφίων;», διερωτάται με νόημα πρόσωπο κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια ερμηνεύονται πλέον προσεκτικά οι επαφές και ο κύκλος συνομιλητών του Πρωθυπουργού, όσο κι αν ο Μητσοτάκης θεωρεί πρόωρες τις απευθείας κρούσεις, κρατώντας κρυφές τις… λίστες του. Στην πραγματικότητα όμως το πρωθυπουργικό ραντάρ έχει ανοίξει εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ίδιος σκοπεύει άλλωστε να ξηλώσει ολοκληρωτικά τη σημερινή λίστα του Επικρατείας. Ή σχεδόν ολοκληρωτικά, αφού δεν έχει αποκλειστεί οριστικά (μόνο) μία περίπτωση επαναφοράς στο ψηφοδέλτιο. Αυτή του Θεόδωρου Σκυλακάκη (υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το Ταμείο Ανάκαμψης), με το σκεπτικό ότι η ανάληψη της θέσης της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης θητεία. Αν και βρίσκεται στο τραπέζι δεν θεωρείται οριστική ούτε η μεταφορά του Κυριάκου Πιερρακάκη στην πρώτη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, όσο κι αν πολλοί επιμένουν ότι ο ίδιος συγκεντρώνει κρίσιμα χαρακτηριστικά για τα επιδιωκόμενα «μηνύματα».

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.

Με την ίδια λογική των «ισχυρών μηνυμάτων», όπως το δίλημμα «με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα», προτείνεται από γαλάζιους ο Νίκος Παπαϊωάννου (δεν είναι ο μοναδικός από… πανεπιστημιακές αίθουσες, που ψιθυρίζεται), με τον ίδιο να σχολιάζει στο περιβάλλον του ότι η ιδιότητά του παραμένει ως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού αυτή του πρύτανη του ΑΠΘ. Επίσης στις πρώτες θέσεις θα επιδιωχθεί γυναίκα υποψηφιότητα. Μετά το δημόσιο ξεκαθάρισμα της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα κυνηγήσει εκ νέου τον σταυρό στα Χανιά, γαλάζια στελέχη θα ήθελαν γυναίκες με κοινωνικό αποτύπωμα. Εξού και έχει μεταφερθεί στο πρωθυπουργικό τραπέζι το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου (με αδιαμφισβήτητο τον συμβολισμό για το ελληνικό #ΜeΤoo), ωστόσο υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το αν η επιλογή έχει πράγματι αυξημένες πιθανότητες. Λιγότερο θολό μοιάζει το τοπίο, τουλάχιστον για τις δικές της διαθέσεις, σχετικά με ένα από τα πρόσωπα της πανδημικής κρίσης, την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στελέχη… ανασύρουν τετ α τετ ή τηλεφωνικές επαφές του Μητσοτάκη, πυροδοτώντας συζητήσεις για υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων του τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Ισχυρές παρουσίες επιδιώκονται προφανώς στις θέσεις των αποδήμων, με μία υποψηφιότητα οπωσδήποτε εντός πρώτης πεντάδας. Οι γαλάζιοι προδιαγράφουν ανάδειξη προσώπου από το ελληνοαμερικανικό λόμπι και (πολλοί) ξεχωρίζουν τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη. Παρεμβάσεις και κινήσεις του έχουν όντως κατά καιρούς τραβήξει την προσοχή του Μαξίμου,ο ίδιος πάντως το αποκλείει, καθώς μιλώντας σήμερα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (σελ. 29) υπογραμμίζει ότι «έχω έναν ρόλο στον αγώνα που αποκαλούμε Ελληνισμό, στον οποίο δεν μπορώ να ανταποκριθώ από τη Βουλή των Ελλήνων». Για ακόμα περισσότερους μπορεί να οδεύσει προς το Επικρατείας ο Χανιώτης Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και συνομιλητής τόσο του Μητσοτάκη όσο και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Με πολλαπλά μηνύματα και προς το Κέντρο και προς την Αριστερά

Toυ Δημήτρη Μανιάτη

Το βέβαιο είναι πως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του 2019. Το επίσης βέβαιο είναι πως για το μεγάλο μέρος του την ευθύνη και τον πρώτο λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας που θα κάνει και την τελική επιλογή των προσώπων – άρα υπό μία έννοια είναι νωρίς.

Λίγοι θυμούνται ότι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρώτο όνομα στο Επικρατείας για τις εθνικές εκλογές τότε, είχε κλειδώσει με έναν καφέ – με κάμερες – στο Ζάππειο με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλα δείχνουν πως ο Βασιλικός δεν θα είναι ξανά υποψήφιος άρα το ψηφοδέλτιο θα έχει, λένε, δόση συμβολισμού, φόρτισης, ουσίας και πολλαπλών μηνυμάτων και προς το Κέντρο και προς την Αριστερά. Ας θυμηθούμε πάντως τα πρώτα οκτώ ονόματα του Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 – εξελέγησαν τέσσερις. Βασίλης Βασιλικός, Εφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αικατερίνη Σακοράφα-Ανδρικοπούλου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Πόπη Μοσκώφ και Νάσος Ηλιόπουλος.

Εδώ όλο θα είναι αλλιώς. Ο Βασιλικός δεν θα ξανακατέβει. Η Εφη Αχτσιόγλου θα πάει για τη μάχη του σταυρού και όλα δείχνουν στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα. Ενώ και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα δώσει τη μάχη του σταυρού με πιθανό να το κάνει στην Α’ Αθήνας.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

Μια δεξαμενή πάντως που ο Τσίπρας καλοβλέπει για τον εμπλουτισμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του θινκ τανκ των τριάντα στελεχών του. Εδώ ορισμένοι έχουν ήδη κλειδώσει για τις εθνικές εκλογές, όπως ο Νικόλαος Φαραντούρης για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς. Υπάρχουν όμως και πρόσωπα που ακούγονται για το νέο Επικρατείας όπως: Ο Οθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Η βραβευμένη σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής Διάνα Βουτηράκου. Η Ζωρζέττα Λάλη, ειδικός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Θα μπορούσε, λένε πηγές, στο νέο επίσης ψηφοδέλτιο να είναι και ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα στα διπλωματικά Βαγγέλης Καλπαδάκης. Αλλά και πιθανότητες συγκεντρώνουν οι διαπρεπείς και ομότιμοι καθηγητές Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Ονομα που επίσης παίζει είναι αυτό του ομότιμου καθηγητή Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Πλουμπίδη – με βαρύ ιστορικό φορτίο.

Πάντως, πρόθεση του Τσίπρα και των επιτελών του είναι η στόχευση σε υποψηφίους και από την κοινωνία των πολιτών, από κινήματα αλλά και από τις Επιστήμες. Το δε μοντέλο των ποσοστώσεων που επικράτησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα νέα του κομματικά όργανα, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, θα επαναληφθεί και εδώ.

ΠΑΣΟΚ: Με στόχο το παραδοσιακό κοινό αλλά και τις νεότερες παραγωγικές γενιές

Της Μυρτώς Λαλιούτη

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι το τελευταίο που «κλείνει» πριν από τις εκλογές. Οχι μόνο γιατί οι επιλογές εκεί σηματοδοτούν μια κατεύθυνση για το κόμμα, αλλά γιατί τις περισσότερες φορές ειδικά οι πρώτες θέσεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του προέδρου του κόμματος. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να «έχει πάρει πάνω του» τις αποφάσεις για το Επικρατείας, που θα αργήσει να πάρει την τελική του μορφή – παράλληλα, η δουλειά που έγινε από την επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη έχει προχωρήσει πολύ και ενδεχομένως στα τέλη Νοεμβρίου να μπορεί να ανακοινωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων βουλευτών σε κάθε περιφέρεια.

Το μόνο βέβαιο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ότι οι επιλογές που θα γίνουν θα συμβολίζουν την ανανέωση, η οποία συμβαίνει σε όλες τις πτυχές του κόμματος, καθώς η στόχευση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να απευθυνθεί, εκτός του παραδοσιακού κοινού του κόμματος, στις νεότερες παραγωγικές γενιές.

Αυτή η επιλογή δημιουργεί την εκτίμηση πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιλέξει νέα πρόσωπα και για τις πρώτες θέσεις του Επικρατείας, πιθανώς από τον χώρο της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως στις πρώτες τρεις θέσεις θα πρέπει να υπάρχει και εκπρόσωπος του απόδημου Ελληνισμού – με γνωρίζοντες να ποντάρουν πως ο Ανδρουλάκης θα τον αναζητήσει στη γενιά του brain drain και, δη, στον επιστημονικό τομέα. Μια άλλη εκτίμηση που ακούγεται στο κεντροαριστερό στρατόπεδο θέλει τον Ανδρουλάκη να επιλέγει για την πρώτη θέση του Επικρατείας ένα πρόσωπο που θα έχει ευρεία αποδοχή εντός του κόμματος. Επισημαίνεται ότι με τα δημοσκοπικά του ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκλέγει και δεύτερο από τη λίστα του Επικρατείας.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.

Ενα από τα ονόματα που ακούγονται εντός του κομματικού μηχανισμού είναι αυτό της νεαρής νομικού Ελένης Χρονοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες, πληροί τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσει τους απόδημους και εξελέγη τέταρτη στην ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο από την Κεντρική Επιτροπή, με μεγάλο αριθμό σταυρών.

Δύο άλλα, πιο γνωστά πρόσωπα εντός κόμματος, ακούγονται εξίσου, είτε για εκλόγιμες είτε για μη εκλόγιμες θέσεις, ώστε να μπορούν να εκπροσωπήσουν το κόμμα χωρίς περιορισμούς στην προεκλογική περίοδο: ο πρώτος είναι ο γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, και ο δεύτερος ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος – ο πρώτος αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του χώρου, και λόγω θέσης, μετά την αλλαγή ηγεσίας, και ο δεύτερος εκτιμάται πως σήκωσε επιτυχώς το βάρος της επικοινωνίας του κόμματος την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Ενα ακόμα πρόσωπο που έχει ακουστεί είναι αυτό του Νίκου Μήλη, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο οποίος πέραν της μακρόχρονης σχέσης του με τον χώρο και προσωπικά με τον Ανδρουλάκη, εξελέγη κι αυτός στις πρώτες θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και λειτουργεί ως σύνδεσμος με το παραγωγικό ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αν τελικά συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, ακούγεται επίσης ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, αλλά και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αναστασία Σιμητροπούλου.

tanea.gr

Σχετικά